روش های تولید نخ
روش های تولید نخ
نخ چله (تار)
بخشی از خواص و کیفیت فرش ماشینی به ویژگیهای نخهای چله آن بستگی دارد. نخهای چله با توجه به نقش و کارکردشان در داخل ساختمان بافت فرش ماشینی، شباهت بسیار زیادی به نخ چله فرش دستباف دارند.
از دیرباز، نخهای چله فرش ماشینی، از نوع پنبهای و بعد از آن پنبه پلی استر بوده است. لیکن در سالهای اخیر، تنوع بسیار بالایی در نخهای چله فرش ماشینی به وجود آمده است که بخشی از آن به دلیل نوسانات و محدودیتهای تحمیلی بازار و بخشی به دلیل تغییرات و پیشرفتهای به وجود آمده در ماشین آلات مدرن بافندگی فرش ماشینی بوده است. در یک نگاه کلی، نخهای چله فرش ماشینی را میتوان به دو دسته نخهای چله ریسیده شده و نخهای چله فیلامنتی تقسیم کرد.
|
|
نخهای پود
یکی از اجزای سه گانه تشکیل دهنده ساختار فرش ماشینی، پود است. نخهای پود در عرض فرش (عمود بر نخهای چله) در کنار هم و به طور موازی با یکدیگر قرار میگیرند. در واقع، مهمترین نقش نخهای پود، اتصال نخهای چله فرش به یکدیگر از یک سو نگهداشتن ریشه خاب از سوی دیگر میباشد. نخ پود، بسته به خواص فیزیکی-مکانیکی خود، اثر مستقیمی بر خواص فیزیکی-مکانیکی مرتبط با عرض فرش ماشینی مانند استحکام فرش در جهت عرض، جمع شدگی عرض فرش در مرحله آهار و تکمیل و... دارد. بنابراین، انتخاب نوع جنس و نمره نخ پود تاثیر بسزایی بر کیفیت فرش ماشینی تولید شده خواهد داشت.
در حال حاضر، دو نوع نخ پود مختلف در بافت فرش ماشینی استفاده میشود: نخهای پود ریسیده شده و نخهای پود فیلامنتی. روش تولید و ویژگیهای فیزیکی-مکانیکی هر یک از این نوع نخها متفاوت از دیگری است.
نخ های خاب
از آنجایی که بسیاری از خواص فیزیکی- مکانیکی فرش مانند راحتی، نرمی و بازگشت پذیری و همچنین جنبههای هنری فرش به نوع نخ خاب استفاده شده بستگی دارد، نخ خاب، مهمترین، پرمصرفترین و جذابترین نخ در فرآیند تولید فرش ماشینی را تشکیل میدهند. بنابراین، هرگونه نوسان در کیفیت، قیمت و هزینه فرآیند تولید نخ خاب، به شدت بر قیمت تمام شده فرش ماشینی تولید شده، اثرگذار خواهد بود. از این رو در ادامه، انواع الیاف مصرفی در نخ خاب بیان میشوند.